Независимо дали човек е във водата, или се разхождате по

...
 Независимо дали човек е във водата, или се разхождате по
Коментари Харесай

Ухапване и ужилване: Как да се справил с насекомите през лятото?

 

Независимо дали човек е във водата, или се разхождате по планинска пътека, или се занимавате с градинарство в задния си двор, той неизбежно ще се сблъскате с разнообразни инсекти – пчели, мравки, бълхи, мухи, комари, оси и паяци. Те хапят и ужилят в опит да се защитят, защото действително хората навлизате в територията им.

Денга стартира с грипоподобни признаци, само че от време на време може да се стигне до тежки затруднения и гибел

При захапване или ужилване човек може да усети болежка, въпреки това да не е наложително през първите 20-30 секунди, изясняват незабавните медици.

След това се появява и така наречен алергична реакция – отровата на насекомото се отсрочва в кожата ви и тя се зачервява.

 Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев България 3 мин. Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев  Приказният свят на легендите и въображението на детето Advertorial 4 мин. Приказният свят на легендите и въображението на детето  Петровден е. Какви са традициите? България 2 мин. Петровден е. Какви са традициите?  Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи Тази събота и неделя 2 мин. Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи  Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “ Тази събота и неделя 4 мин. Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “  Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор България 2 мин. Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор  Времето в събота: Слънчево с температури до 35° България 2 мин. Времето в събота: Слънчево с температури до 35°  Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев България 3 мин. Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев  Приказният свят на легендите и въображението на детето Advertorial 4 мин. Приказният свят на легендите и въображението на детето  Петровден е. Какви са традициите? България 2 мин. Петровден е. Какви са традициите?  Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи Тази събота и неделя 2 мин. Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи  Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “ Тази събота и неделя 4 мин. Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “  Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор България 2 мин. Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор  Времето в събота: Слънчево с температури до 35° България 2 мин. Времето в събота: Слънчево с температури до 35°

Повечето ухапвания и ужилвания не провокират нищо повече от лек дискомфорт, само че някои срещи могат да бъдат и смъртоносни, предизвестяват експертите при започване на лятото.

Превенцията е най-хубавото лекарство. Ето за какво човек би трябвало да се старае, да заобикаля конфликта с насекомите. Например общоизвестен факт е, че комарите са най-вече към водните басейни с богата растителност. По тази причина управата на съответното обитаемо място взима ограничения при започване на сезона, с цел да понижи тяхната популация и да отбрани популацията.

От началото на годината у нас са регистрирани няколко случая на денга

Сезонът също има значение. Например хората се сблъскват с жилещите пчели и оси по-често през лятото, тъй като това е тяхното време за събиране на пъстър прашец. Що се отнася пък до формата на обрива, който се получава по кожата, той зависи от насекомото, с което човек е влезнал в контакт.

Снимка: iStock

Лекарите показват при започване на летния сезон най-честите кожни реакции при ужилване или захапване, с цел да можете бързо и елементарно да се ориентирате кой е „ нападателят ” и по какъв начин да реагирате.

Комарите

Комарите са дребни и доста досадни инсекти. В редки случаи могат да бъдат  и рискови, т.е. да придвижват болести. Масовите случаи обаче протичат с противен сърбеж и зачервяване.

Добре би било да се знае, че мъжките комари не хапят – това вършат единствено женските. Те се нуждаят от малко кръв в диетата си, с цел да се възпроизведат. Избират жертвите си въз основа на въглеродния диоксид и други химикали в потта.

Абсурдно е да се твърди, че има модифицирани комари, които заразяват, безапелационна е проф. доктор Ива Христова

При захапване кожата реагира с малко, кръгло, леко издуто отичане. Зачервяването и сърбежът се появяват след към 20-30 секунди и минават в границите на ден-два. Възможно е да има няколко ухапвания в една и съща област.

За благополучие обаче в аптеките се продават разнообразни смазки, които отблъскват женските комари.

Кърлежите

Добре би било да се знае, че кърлежите са преносители на доста патогенни микроорганизми. При захапване от инфектиран образец признаците се развиват в границите на ден-два. Кожата се зачервява в верен кръг, чиято сърцевина е по-скоро бяла.

Снимка: iStock

Ако „ нападателят ” остане неусетен и не се извади от кожата, може да се развие рисково инфекциозно заболяване. Ето за какво при съществуването на мускулни и ставни болки, главоболие и висока температура, изключително след излет в гората, най-добре потърсете лекарска помощ.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР